Prevenciós Oktatások

Alapítványunk folyamatosan szervezi prevenciós előadásait az oktatás és az egészségügy minden területéről, hogy az információk minél hamarabb eljussanak a legkisebbekhez is. Az egészséges étkezés, a mozgás fontosságát kiemelve, beszélnek arról is, hogy időszakonként milyen “apró” vizsgálatoknak is alá kell vetnünk magunkat egészségünk megóvása érdekében.

Pl folyamatosan szervezünk fogászati prevenciós oktatásokat. Óvodákba, iskolákba látogatnak el kollégáink, ahol játékos előadással tanítják meg a gyerekeknek a helyes fogáplás alapjait.

 

Az alábbiakban szeretnénk bemutatni hogyan is zajlik egy ilyen prevenciós előadás.

 1. Az egészségre nevelés és célja a 3 – 5 éves korosztály esetében:Az egészségnevelés célja általában az egészségügyi kultúráltság elérése, kialakítása, az egyén alkalmassá tétele arra, hogy az egészségével kapcsolatos szükségleteket önmaga elégítse ki.A gyermek hároméves koráig a szülő feladata a fogmosás. A fogmosást azonban a gyermekkel már hároméves kor előtt meg kell szerettetni, szoktatni kell a gyermeket a fogmosásra, főleg a jó példa mutatásával.
  Ennek azért van jelentősége, mert a gyermek „másolással” tanul ebben a korszakban.
  Vagyis utánozza –  a maga módján –  a szülőt: anyát, apát, majd később pedig önálló szokássá válik mindaz, amit addig megtanult.Az óvodáskor döntően a tejfogazat időszaka, ilyenkor rendelkezik a gyermek 20 db tejfoggal, vagyis megvannak a kis-, illetve nagymetszői, szemfogai, és nagyőrlőfogai, tehát minden kvadránsban 5-5 tejfog található.Ugyanakkor az óvodáskor vége a fogváltás kezdeti időszaka is, ami igen veszélyeztetett periódus a gyermek életében a az első maradó moláris fogak szempontjából.A fogszuvasodás az egyik leggyakoribb fertőző gyermekbetegség. A hároméves gyermekek egyharmadának már van beteg tejfoga, s az óvódáskor végén csak egyharmaduk rendelkezik ép tejfogazattal.
 2. child-dentistry
 3. Az óvódáskor a személyiségfejlődés, a tudatformálás tekintetében az egyik legfontosabb időszak.
  Az óvodai nevelés országos alapprogramja megköveteli, hogy az óvodai nevelés segítse az egészséges életmód iránti igény kifejlődését, a testápolási szokások kialakítását.
  Ezen belül alapvető óvónői feladat a gyermekek higiéniai tennivalókra való szoktatása, a folyamatos gyakorlás, ellenőrzés, korrekció.Ehhez a programhoz csatlakozik a klinikai fogászati higiénikus egészségnevelő gyakorlata során, így segítve és megerősítve az óvópedagógusok munkáját.
  Ezzel tulajdonképpen két fontos dolgot is végez ugyanabban az időben: egyrészt az egészségnevelésben aktív részt vállal, másrészt pedig egyfajta érzelmi kapcsolatot alakít ki a gyermekekkel, amely a későbbiekben a rendelői találkozások alkalmával kamatoztatható.2. A foglalkozás formája: csoportos foglalkozásA foglalkozás nagycsoportos foglalkozás keretén belül történik.
  A létszám előreláthatólag 12 fő.
  A gyermekek korosztálya: 3-5 éves korú kisgyermekek

A gyakorlati foglalkozás tartalma: 1. rész ( elmélet)
a.    bemutatkozás
b.    a foglalkozás témájának ismertetése
c.    játékos bevezető „kérdezz-felelek” játékkal
d.    a foglalkozáshoz szükséges eszközök bemutatása a csoportnak

a. ) A gyakorlati foglalkozás első részének bevezetőjeként bemutatkozom:
… -nak  hívnak,  klinikai fogászati higiénikus vagyok, vagyis az a néni, aki a fogorvosi rendelőben a fogorvos bácsi munkáját segíti.
Meg kell hogy mondjam, nagyon sok szépet és jót hallottam erről a csoportról.

b.) Hogy miért is vagyok most itt veletek?

Nos, szeretnék egy kicsit elbeszélgetni a Mókus csoport kis tagjaival, vagyis veletek,  egy kis közös játék során, amikor is  azt fogjuk megnézni, hogy ki-mit  tud mondani nekem, illetve az óvó néninek és a dadus néninek  a fogacskák tisztításáról ahhoz,  hogy szépek, és egészségesek maradjanak egész addig, amíg a maradó fogacskák ideje eljön és a fogváltás elkezdődik.

Elmesélem, hogy vannak olyan enni-, illetve innivalók, amelyek segítik a tejfogacskákat abban, hogy egészségesek maradjanak, illetve vannak olyanok, amelyek – hacsak nem mosunk fogat rendszeresen – megbetegítik azokat, tehát egy kis lyuk, vagyis szuvasodás keletkezik a fog felszínén, ami nemcsak hogy nem szép látvány, de bizony kellemetlen is lehet, hiszen – ha nem megyünk el a fogorvos bácsihoz vagy nénihez, hogy meggyógyítsa – fájni is tud.

– Egészséges ételek:
Gyümölcsök, zöldségek, olajos magvak, teljes kiőrlésű kenyér, tejtermékek: egészségesek, erőssé teszik a fogacskákat.

– Az édességek, az édes italok is finomak, ezeket ritkábban kell fogyasztani, és minden esetben fogat kell utána mosni.

c. ) Játékos bevezető „kérdezz-felelek” játékkal.
A csoport minden kis tagja fog kapni tőlem egy-egy 8*10 cm méretű kártyalapocskát, amin egy zöldség vagy gyümölcs, édesség, innivaló, vagy ennivaló található színes kép formájában.
Arra fogom kérni a játékosokat, hogy mondják el egymás után sorban, hogy az a bizonyos élelmiszer egészséges a fogacskák számára, vagy – ha nem mosunk utána fogat – megbetegíti azokat.

A kártyajáték után megbeszéljük, hogy tulajdonképpen hány db tejfogacskának kell lennie a szájban és azok mire szolgálnak.

Egész biztosan mindenki  észrevette, hogy nem minden tejfog hasonlít egymásra.
Ez azért van, mert a fogaknak különböző feladatai vannak: a metszőfogakat harapásra, rágcsálásra használjuk, a mellette a szemfogak vannak, melyeket szakításra használunk.
Emellett vannak az őrlőfogak, amelyek a rágáshoz szükség.

Ezután a csoport tagjait megkérdezem, hogy ők mikor és mivel szoktak fogat mosni, mik azok az eszközök, amelyek szükségesek a fogmosáshoz, ezeket az eszközöket demonstráljuk.

d.) A fogászati egészségre nevelő  gyakorlathoz szükséges eszközök a következők lesznek:
–    8*10 cm-es, képes kártya lapok
–    kisméretű gyermekfogkefe
–    fogmosó pohár
–    gyermekfogkrém

kid
A  gyakorlati foglalkozás tartalma: 2. rész
a helyes fogmosás bemutatása egy önként jelentkező segítségével a gyermekmosdóban (instruálás)
A demonstráció után megbeszéljük, hogy hogyan kell helyesen fogat mosni, vagyis: Hogyan használjuk helyesen a fogkefét?
Ehhez kérek egy önként jelentkezőt, aki demonstrálja a többieknek a helyes fogmosást a közös mosdóban (a többiek mögötte állnak és figyelnek)
A fogmosás menete:
Öblítsd ki a szádat alaposan langyos vízzel.
Majd nyomj egy borsónyi fogkrémet a fogkefédre.

 1. Először sikáld meg a felső fogaid rágófelületét erősen, előre-hátra.
  2. Ezután pontosan ugyanígy mosd meg az alsó fogaidat.
  3. Zárd össze a fogaidat és mosd meg a jobb oldaliak külső oldalát körkörös mozdulatokkal. Kezdd a jobb oldali hátsó (= őrlőfogakkal) fogakkal, majd a többit is mosd ugyanígy, egészen a fogsorod közepéig.
  4.Most a bal oldali fogaid külső oldala következik. Fordítsd meg a fogkefédet és középről kezdve sikáld tovább a fogaidat apró, körkörös mozdulatokkal egészen a bal oldali őrlőfogakig.
  5.Most a felső fogak belső oldalát mossuk. Nyisd nagyra a szádat és mosd meg a belső fogaidat kis, körkörös mozdulatokkal.
  6.Épp így kell megmosnod az alsó fogaid belső oldalát is. Dörzsöld meg a fogkefével a nyelvedet, azon is lehetnek baktériumok!
  7.Végül újra öblítsd ki a szádat alaposan langyos vízzel.
  Ezután tisztítsd meg a fogkefédet folyó víz alatt és fejjel felfele állítsd a tiszta fogmosó pohárba.
  8.A fogaid most már ragyognak!5. Motiválás:
  Motiválásként az alábbiakat mondom el a csoport tagjainak:
  – A kisgyermekek számára is nagyon fontos a rendszeres fogászati szűrővizsgálat.
  – Tanácsos felkeresni a fogorvost  legalább félévente.
  Ennek fontossága abban rejlik, hogy a rendelőben lehetőség nyílik arra, hogy az orvos megvizsgálja a fogakat, ha bármilyen elváltozást, szuvasodást észlel, azonnal kezelni tudja, felhívja a figyelmet a fogtisztítás hiányosságaira.

– Amennyiben szükség van rá, fluoridos oldattal beecseteli a fogakat, hogy még ellenállóbbá tegye.
Természetesen a szép mosoly is fontos, illetve az hogy a nemsokára előtörő maradó fogaknak megteremtsük az egészséges feltételeket.
Végezetül megköszönve a sok-sok helyes választ, minden kis csoporttag fog kapni egy-egy fogászati termékekből álló ajándékcsomagot, plusz egy kis füzetet, amelyben a mai napi tevékenységéért egy kis  csillagocskát kap.
Ez a kis füzet arra is szolgál, hogy minden este a szülő ( anya, apa) aki ellenőrzi a gyermek fogmosását egy kis csillagot rajzoljon a mai mellé, ha a fogmosás megfelelő és hatékony volt.

condon-35-1